TeleBank: +36 1 510 0527
×
 

TULAJDONOSI STRUKTÚRA

2010. januártól májusig a Bank a Wallis Zrt. tulajdonában, Milton Bank Zrt.-ként működött.

2010. május 7-én a PSZÁF engedélyezte a Demján Sándor tulajdonában lévő Magyar Tőketársaság Zrt. és a Wallis Zrt. közötti tranzakciót, amelyet követően a Bank GRÁNIT Bank Zrt. néven üzletileg megújulva folytatja tevékenységét. 2010. augusztusában Hegedüs Éva Alelnök-vezérigazgató is tulajdonrészt szerzett a Bankban a többségi tulajdonában lévő E.P.M. Tanácsadó Kft.-n keresztül. Ezt követően 2011-2012 között további 5 tulajdonostárs csatlakozott a Bankhoz, és ezzel a többségi tulajdonos mellett közel 20%-os a kisebbségi tulajdonosok részaránya.

2013. június 20-án a Nemzetgazdasági Minisztérium tőkeemeléssel kisebbségi tulajdonrészt szerzett a GRÁNIT Bankban. Az állam a Bankban a piaci befektetői elv alkalmazása alapján szerzett részesedést. A Nemzetgazdasági Minisztérium üzleti célú befektetést hajtott végre, amely eredményeképpen egy innovatív – direktbanki – üzleti modellt megvalósító, gyorsan növekvő és hatékonyan működő pénzintézet kisebbségi tulajdonosa lesz. Az állami tőkeemeléssel a korábbi tulajdonosok többségi tulajdonhányada megmaradt, ezzel együtt a management jogok is az alapító tulajdonosnál maradtak, és a Bank üzleti stratégiája sem változott.

2015. december 30-án 3,1 milliárd forint összegű tőkeemelés valósult meg a GRÁNIT Bankban, az újonnan kibocsájtott törzsrészvényeket a Pannónia Nyugdíjpénztár és a Magyar Állam jegyezte le, és ezáltal a Bank saját tőkéje meghaladta a 8,1 milliárd forintot. 2015 végén jelentős változás történt a piaci magánbefektetők személyében, miután Demján Sándor Magyarország egyik legismertebb üzletembere és Hegedüs Éva között létrejött korábbi megállapodás alapján Demján Sándor lehetőséget biztosított Hegedüs Évának a tulajdonában lévő részvények megvásárlására. Demján Sándor kifejezve a Bankkal kapcsolatos elkötelezettségét, a GRÁNIT Bank tiszteletbeli és örökös elnöke maradt 2018-ban bekövetkezett haláláig.

2017. első felében a kedvező eredmények alapján a Pannónia Nyugdíjpénztár és az MKB Nyugdíjpénztár együttesen 1,12 milliárd forint összegű tőkeemelést hajtott végre. A GRÁNIT Bank munkavállalói résztulajdonosi programot (MRP) indított, amelynek legfontosabb célja, hogy a munkavállalókat még jobban motiválja a részvényesi érték növelésében. Az MRP Szervezet közel 15%-os tulajdonosa lett a Banknak. A tőkeemelések eredményeként a bank saját tőkéje 10,5 milliárdról 13 milliárd forintra emelkedett.

2018 első felében lezárult a tranzakció, amelynek keretében a Magyar Állam értékesítette a Bankbank lévő tulajdonrészét a már kezdetektől fogva tulajdonos E.P.M. Kft. részére.


 
 
Digitális bank valódi előnyökkel

Már több tízezer ügyfelünk meggyőződött arról, hogy a bankolás lehet egyszerű, olcsó és kényelmes.